Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Το μυθικό,πειραματικό ταξίδι της Αργω - Argo Experimental TripΜετά από 3.500 χρόνια η Αργώ άνοιξε ξανά τα πανιά της για το επιστημονικό- πειραματικό ταξίδι στην Αδριατική.

Υπό το φως της ημέρας, πλέοντας με τα κουπιά και με το πανί, η πεντηκόντορος «Αργώ» θα διανύσει μία διαδρομή 1.200 ναυτικών μιλίων.

Το σκαρί του πλοίου κατασκευάστηκε τηρώντας πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.Η σύγχρονη «Αργώ» είναι σήμερα αντιμέτωπη με δύο ισοδύναμες προκλήσεις:

α) Να καταστεί σύμβολο Πολιτισμού Ειρήνης Φιλίας - Αλληλεγγύης και Συνεργασίας των λαών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

β) Να αντέξει στις δοκιμασίες του Πειραματικού Ταξιδιού, που θα αποδείξουν τις δυνατότητες πλοίου και πληρώματος σε πραγματικές πλέον συνθήκες μιας θαλάσσιας διαδρομής, με συγκεκριμένο μήκος, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία, αλλά και τη σπουδαιότητα του συνολικού εγχειρήματος.

Αρχικός προορισμός του πειραματικού ταξιδιού είχε καθοριστεί «στα χνάρια του μύθου» η αρχαία Κολχίδα (σημερινό Πότι). Η άρνηση, ωστόσο, της τουρκικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια του πλοίου - αυστηρή προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι - τροποποίησε τα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής. Τελικά, αποφασίστηκε η υλοποίηση ενός εναλλακτικού ταξιδιού, που είναι ισοδύναμης τεχνικής δυσκολίας, όσον αφορά στις αποστάσεις, τους χρόνους και τις συνθήκες και αντιστοιχεί με την αντίστροφη πορεία που κάλυψε η αρχαία «Αργώ» κατά το μυθικό ταξίδι της
Οι σύγχρονοι Αργοναύτες ξεκίνησαν το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008, από την αρχαία Ιωλκό, τον σημερινό Βόλο, για να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής, με τερματικό σταθμό τη Βενετία. Το ταξίδι υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 60 ημέρες.

Το πειραματικό ταξίδι της «Αργώ» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος», την ενεργή στήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη

πηγή
http://youtu.be/-s_0bwC7Hi8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...